Praktijkspeuren is een technische vorm van speuren, waarbij hond en handler samen het spoor volgen (op basis van verloren huidschilfers) van een “vermist persoon”, die onderweg ook nog een aantal zaken heeft achtergelaten.
Deze vorm van speuren is in principe geschikt voor iedere hond. (mits fysiek in orde)
Met name voor de wat onzekere honden, kan deze vorm van training ervoor zorgen, dat het zelfvertrouwen toeneemt en ze de wereld beter aankunnen.
De neus van de hond is een indrukwekkend instrument en zijn brein is uitgerust met ca 220 miljoen cellen, die te maken hebben met geur. (Om het verschil aan te geven bij de mens zijn dat maar tussen de 3 en 5 miljoen cellen).
Verder is het brein van de hond (net als bij andere zoogdieren) uitgerust met een zogenaamd Seeking System, of Zoeksysteem. Door een wetenschapper (Jaak Panksepp) is onderzocht, dat wanneer geactiveerd, dit zoeksysteem grote impact kan hebben op onderlinge verbindingen in de hersenen.
Vroeger was het zoeksysteem voor zoogdieren, cruciaal om te overleven, het motiveerde het zoeken naar voedsel, onderdak en bescherming. Tegenwoordig kunnen de meeste zoogdieren, wakker worden en de dag doorkomen, zonder al teveel te hoeven doen.
Om het brein gezond te houden en gemotiveerd en gelukkig te blijven is het noodzakelijk het systeem regelmatig te activeren, zodat Dopamine ( het Feel Good chemische stofje) in de hersenen vrijkomt, wat ervoor zorgt dat, verbindingen tussen hersencellen die betrokken zijn bij leren, sterker worden.
Praktijkspeuren is teamwork, met als meest belangrijke speler, de hond, immers die heeft de Neus. De handler houdt de speurlijn vast, observeert de lichaamstaal van de hond en helpt de hond, op momenten dat het spoor, door omstandigheden of weersinvloeden, misschien wat lastig wordt.
Voor de hond natuurlijk super leuk. Om dit samen met de handler tot een succes te brengen, geeft hem voldoening en zal hem trots en blij maken.
Praktijkspeuren is in het begin op onverhard terrein, omdat een spoor daar beter hecht.
De eerste sporen zijn kort en simpel om de hond bekend te maken met het principe en erachter te komen, waardoor de hond gemotiveerd raakt.
Locatie in overleg, maar kan zeker dicht bij huis zijn.
Benodigdheden: Een goed passend Y- of H- tuig
Super lekkere beloningen
Een favoriet speeltje van de hond. (als ie dat heeft)